Warning: Declaration of creativelife_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/p/peel/www/sub/blogg/wp-content/themes/Creativelife/functions.php on line 0
Knäfraktur – rehabilitering – Notes from the Underground
65834_2773538233147_386100351_n

Tibiakondylfraktur

Den 20/1 bröt jag knät. En så kallad tibiakondylfraktur. Sjukskrivningen blev fram till 20/4 och jag har en ortos och hoppar på kryckor.

Under denna period har jag regelbundet gått på röntgen och återbesök hos läkare. Man har konstaterat att allt sitter som det ska och att allt läker fint. Under de första 6 veckorna har jag haft benet fastlåst i ett spikrakt läge och blivit beordrad att inte belasta alls. Vid senaste läkarbesöket 4/3 fick jag börja vinkla upp ortosen 60 grader vilket innebär att jag får börja böja benet en aning. Jag fick inte förhållningsregler eller rörelseinstruktioner alls. Jag tänkte inte så mycket på det men sedan har jag via andra fått frågor om jag fått något träningsprogram eller andra instruktioner om hur jag ska gå på kryckorna eller röra benet. En ergonom (och utbildad sjukgymnast) som besökte min arbetsplats talade om hur jag skulle gå på kryckorna och lite annat.

Rehabilitering?

Eftersom behandlade läkare inte har gett mig någon info alls så ringde jag upp Ortopeden på Södertälje sjukhus för att ta reda på hur det ligger till. Läkaren har inte skrivit något i min journal om hur jag ska belasta, röra mig eller träna. Jag frågade om inte det kommer kopplas in någon sjukgymnast och fick bara till svar att det är upp till fall från fall och det är bara läkaren som kan ge råd om det. Nu kommer läkaren ring upp mig på torsdag så får jag se om det kommer någon klarhet i hur jag ska förhålla mig till knät.

Blir klart orolig att rehabilitering blir lidande och risk för framtida bestående men överhängande. Tycker det är svagt och dåligt från sjukhusets sida att inte ha gett mig mer instruktioner. Det är inte alltid man själv är på topp med rätt frågor när man är där.

Comments
 • Fredrik
  Reply

  Hoppas att det har gått bra! Rehabiolitering vid tibiakondylfrakturer kan vara lång, uppåt ett år. Det är viktigt med tidig rörelseträning, påbörjas normalt en vecka efter operation, då avlastat i kinitec. Rörelseträning ökas på succesivt och även belastning beroende hur frakturen ser ut. Men viktigt med sjukgymnastkontakt tidigt, konstigt att detta inte har skett!?!

 • Erwin
  Reply

  Hej.
  Jag har åkt på likadant jävulskap.
  Dra iväg ett mail till mig så kan vi snacka mer!
  Jag blev påkörd av en moped 13/10.

  Slerre@spray.se

  Mvh Erwin

Leave a Comment

Who are you?

Your message.