Scott MTB

Jag har sedan ett antal år tillbaka sakta med säkert gått upp i vikt. Det är en kombination av ett bekvämare liv, stressigare tillvaro med sämre sömn, mindre motion, större aptit och att jag slutat snusa. För ca 10 år sedan spelade jag innebandy 2-3 gånger i veckan, cyklade ofta och kunde då och då ge mig ut på löpturer. Jag vägde länge runt 70-75 kn (jag är 180 cm lång, med kraftig benstomme). Under senare år så har min motion mest bestått av lite sporadiska cykelturer, långpromenader ofta i kombination med geocaching. Jag har en uppföljning på detta i Endomondo där jag loggat många av mina promenaderm cykelturer och löprundor. Tyvärr så var en följd av att jag slutade snusa i januari 2010 att jag gick upp i vikt. I direkt anslutning till att jag slutade snusa så promenerade jag 1-2 timmar om dagen och framåt våren cyklade jag en hel del. Det ledde till att jag behöll min vikt. Under sommaren 2010 så blev motionen lidande och viktuppgången kom som ett brev på posten. Under sensommaren och hösten gick jag upp nästan 15 kg. Vid årskiftet 2010/11 så vägde jag 127 kg.

2011 blev ett mellan år motionsmässigtdrpeel

2011 blev ett mellanår rent motionsmässigt. Jag cyklade knappt något och det enda jag gjorde var en och annan power walk. Vikten höll sig under hela året.

Det var först under 2012 som jag kom igen och fick lite flyt på promenader och cyklande samt att jag försökte mig på en LCHF inspirerad kost. Bättre kost och mer motion då främst i forma av regelbundet cyklande, ledde till att jag fram till sommaren gick ned nära 15 kg. Under sensommaren kom jag även igång med löpning tillsammans med min fru.

Effekten var positiv och det höll sig bra genom hösten och vintern även om viktnedgången stagnerade. Efter årskiftet 2012/13, i januari drabbades jag av en knäfraktur efter att ha halkat och ramlat illa. Det har nu gått snart två månader och jag har fortfarande benet i ortos (benställning) och hoppar på kryckor. Det har gjort mig väldigt stillasittade och orörlig. Det i kombination av sämre (och mer) kost har gjort att jag lagt på mig rejält bara på dessa månader. Prognosen är att jag ska gå med ortos och kryckor en månad till.

Jag måste nu börja tänka om rejält och få ett stopp på uppgången. Eftersom jag inte klarar av, eller ens tror på, soppdieter så kommer jag (och min fru) inrikta oss på en LCHF inspirerad diet. Jag kommer kämpa med att minska matkonsumtionen  rejält. Jag har inga problem med godis och bakverk utan mer, skinka, salami och salta saker.

Nu har jag bestämt mig för att ta fram min kampvilja och motivation från när jag slutade snusa. Det kommer förmodligen bli väldigt jobbigt men väl värt att kämpa för. Så som jag mår nu är inget vidare. Det är inte siffrorna på vågen som avgör, men ett liv i rörelse, smidighet och välmående.  Nu har jag inte vägt mig på flera månader men känner på kläder och hur besvärligt rörligheten är. Jag har bestämt mig.

 

 

 

Leave a Comment

Who are you?

Your message.