saucony_2

Har fått lite blodad tand att komma igång med löpning. I första hand som ett komplement och ett alternativ till cyklingen då hösten och vintern mer kommer lämpa sig åt löpning än cyklande. Det går naturligtvis att cykla med bra lampor mm och ta sig runt min 24 km runda men realistiskt så tror jag inte att jag kommer iväg på så många sådan turer längs skogsstigarna.

Att komma igång med löpning är inte så lätt när man hållt uppe ett tag. En 10-15 år sådar. Runt 1995-97 så sprang jag en del och under 96/97 sprang jag milen på 47, 48 minuter ungefär, i terräng. Det var ett bra tag sedan och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Nu när jag försökt komma igång igen så började jag med ett par 4 km rundor och det tog naturligtvis tvärstopp alla cykelrundor till trots. Det är stor skillnad på löpa och cykla.

För att inte bryta ihop helt och hållet efter två tunga 4 km rundor bestämde jag och Camilla oss för att köra nybörjarntervall. Vi hittade ett intervall på 21 minuter och intervallet innebär 5 minuter låg intensitet till att börja med sedan 1 minut medelintensitet följt av 1 minut låg intensitet och så håller det på fram till sista 5 minuterna som också ska vara av låg intensitet. Detta är en bra början för att känna att man gör framsteg och minimerar risken att skada sig.

Nu gäller inställningen att komma iväg på en ca 10, 15 st sådana rundor för att få igång kroppen och tekniken att löpa. Det gäller också att ge sig ut och trotsa alla typer av väder. För närvarande kommer jag lite drygt 2,5 km på den tiden och intervall.

Ett steg i taget, i min takt (oavsett väder). Det är mitt ledord.

Leave a Comment

Who are you?

Your message.