image

Jag har länge hållt på med olika mobiltelefoner och frilufts GPS:en och alla möjliga tänkbara kartprogram och kartdata. Vad jag inte hittat förrän nu är ett bra program till Android som faktiskt hanterar Lantmäteriets gröna terrängkarta.

 

Efter mycket letande och testande med olika kartappar så hittade jag Viewranger som har appar till Android, iPhone och även Symbian. Det bästa med deras app är att de har samarbete med en rad olika kartproducenter världen över så man kan lätt för en överkomlig peng skaffa sig topografiska terrängkartor över önskvärda områden och länder.

 

 

Själva appen är gratis och den har stöd för en rad onlinekartor som Google Maps, roadmap, satellite, terräng, Openstreet map, Openstreet Cycle och många fler. Man kan även ladda ned lokala kopior på telefonen om man behöver åtkomst till kartorna även när man inte har datatrafik aktiverat.

 

Det finns en uppsjö av kartappar som har onlinekartor och även möjlighet att ladda in egna kartor, men jag har nog inte hittat en app som har en så pass enkel och smidig lösning för topologiska kartor som t ex Gröna terrängkartan i 1:50 000 tillgänglig för köp. Man använder sig av ett program som man installerar på datorn som heter Viewranger Map chooser. I det programmet så har man först angett vilka eller vilket land man är intresserad av. Sedan klickar man i ett rutmönster hur många kartdelar man vill ha. I programmet köper man sedan de kartdelarna online. För att välja större delen av Södermanland så kostade det ca 34 £. Man kan välja mindre utsnitt och även större.

 

Kartdelarna kan man sedan få via nedladdning och kopiering in till sin telefon, man kan få det levererat på SD-kort och även CD/DVD.

 

När man väl har kopierat in terrängkartorna i mobilen och aktiverat de med sitt serienummer så har man tillgång till dessa kartor offline, de är mao lokala och finns åtkomliga även om man har stängt av datatrafiken.

 

Detta var en app helt in min smak. Att kunna ladda in terrängkartor 1:50 000 i mobilen samtidigt som man kan växla mellan dessa och, Google maps, Openstreet med bara ett par knapptryckningar gör detta till en mycket bra app.

 

På sajten kan man sedan administrera rutter och POI m.m. allt synkroniseras ned till mobilen efter behov. Samtidigt så synkroniseras rutter och POI m.m. naturligtvis även från moblien till sajten.

 

Vill man importera rutter så är det inga problem. Man kan importera rutter i GPX format, skapa rutter i datorn vi sajten. Vill man importera GPX-filer med POI’s eller t ex geocacher så går även det bra. Programmet har stöd för att läsa information från geocaching GPX/LOC filer så man även får med geocachingdata.

 

Viewranger på webben

 

Youtube

 

 

 

Leave a Comment

Who are you?

Your message.